top of page
iStock-873028342 (1).jpg

Akupunktur

Hva er akupunktur?

Akupunktur er et praktisk og tradisjonsrikt fag med røtter så langt tilbake som 2000 år og som sannsynligvis er det eldste medisinske systemet vi kjenner til. Ordet akupunktur kommer av de latinske ordene acus; nål/spiss, og punktur; punktere/stikke. Kineserne kaller det Zhen Jiu som betyr nåling og varming. Den eldste skriftlige kilden funnet som nevner akupunktur går tilbake til sen Warring States periode (475-221 f.Kr) og Han dynastiet (206 f.Kr-220 e.Kr).

 

I den klassisk medisinske litteraturen finner vi beskrivelser av anatomi og fysiologi, patofysiologi og diagnostiske prinsipper i tillegg til nåleteknikker og beskrivelse av akupunkturpunkter og deres funksjon. Det finnes mange retninger og skoler innenfor kinesisk medisin, men de bygger på de samme grunnleggende prinsippene (Unschuld 1985). Faget har vært i stadig utvikling i alle disse årene, og setter krav til både teoretisk og praktisk kompetanse hos utøveren.

 

Kinesiske medisin omfatter flere behandlingsformer i tillegg til akupunktur; blant annet urtemedisin, kostholdterapi, moxa (varme), kopping, tuina-massasje og treningsformer (qi gong og tai ji).

Marianne_Headshot_edited.jpg

Persontilpasset behandling

Akupunktur er en persontilpasset behandling der diagnostikk, behandling og oppfølging er skreddersydd for hver pasient med sine egne særtrekk, behov og preferanser under hvert trinn av behandlingen.

 

Enkelt fortalt virker akupunktur ved å stimulere perifere nerver og bindevev som frigjør transmittere som har en effekt på det sentrale nervesystemet. Disse signalstoffene regulerer områder i hjernen som blant annet påvirker det autonome nervesystemet.

 

Dette gjør akupunktur til et nyttig verktøy for å behandle mange av plagene og sykdommene vi har i befolkningen.

Kvalifiserte akupunktører

Med et slikt spekter av fysiske og psykiske plager viser det at det er behov for akupunktører med god forståelse og kunnskap i både biomedisin, men også i kinesisk medisinsk teori og kunnskap.
 

Akupunkturforeningen mener derfor at en 4-årig utdanning tilsvarende 240 studiepoeng er nødvendig for å være en kvalifisert utøver av akupunktur.

Skjermbilde 2021-10-22 kl. 12.36_edited.png

Smertedempende

En smertedempende virkningen til akupunktur er blitt forsket på i mer enn 60 år, og viser at både opoide nevropeptider som enkefalin, endorfin, dynorfin, endomorfin og nociceptin/orfanin FQ og non-opoide nevropeptider er involvert i den analgetiske effekten til akupunktur.
 

De non-opoide nevropeptidene som syntetiseres ved akupunktur eller elektroakupunktur har blitt undersøkt både for sin analgetiske effekt, men også for sin anti-inflammatoriske effekt. Studier har vist at akupunktur eller elektroakupunktur er effektivt ved smerter forårsaket av inflammasjon og kreft, i tillegg til viscerale og nevropatiske smerter.

Tekst er hentet fra akupunkturforeningen, www.akupunktur.no

fjellkjede

Pasienterfaringer

Anita Alknes

"Jeg begynte å gå til Marianne på grunn av smerter og hormonelle plager, og jeg merket en bedring allerede dagen etter første behandling! Dette har ført til en bedring i min livskvalitet. Marianne er i tillegg utrolig empatisk og en veldig god samtalepartner. Hun er kunnskapsrik og dyktig. Lokalene er fine og nyoppussede. Marianne er også veldig nøye på renhold og hygiene med tanke på koronasituasjonen. Det oppleves som veldig trygt å gå dit. Jeg anbefaler akupunkturbehandling hos Marianne på det sterkeste."

bottom of page